Szerkesztőségünkbe érkezett a Telenor Smart Touch Mini, melyet a Telenor Magyarország biztosított számunkra.

Esztétika

A telefon a belépő szintet célozza meg és ez alapján is fogjuk értékelni. A dobozban mindent megtalálunk, amit manapság a készülékek mellé csomagolni szoktak, ezek az USB csatlakozó + töltő és a headset.

WP_000023

A telefonon érződik az olcsó anyagok használata, de szerencsére az összeszereléssel nincs probléma, erősen nyomkodva sem recseg, vagy nyekereg. A Smart Touch Mini méretei 61 x 12 x 115 mm, mely mellé 122 gramm társul. Az előlapon a 3,5 colos, 480×320 pixeles TFT panel felett egy előlapi kamera(!) és a beszédhangszóró, alatta pedig az androidból megszokott 3 érintésérzkeny gomb található, melyek a szokásostól kicsit feljebb kerültek, ráadásul háttérvilágításuk sincs, így könnyen félre lehet nyomni.

WP_000030

Sajnos a további gombok elhelyezése sem túl szerencsés, a feloldó/lezáró billentyű a készüléken felül, bal oldalon található meg, ami nem is lenne probléma, de más készülékeknél megszokhattuk, hogy ezt a jobb oldalon felül találhatjuk, ahol jelen esetben a kamera gomb található. Elég sokszor előfordult velem, hogy a tesztelés alatt megszokából lezárás helyett a kamera gombot nyomtam meg, ami ráadásul nem a leggyorsabban tölt be, így elég bosszantó dolog tud lenni. Véleményem szerint sokkal szerencsésebb lebb volna a kamera gombot a jobb alsó sarokba  (a megszokott helyre) tenni, ott biztosan senki nem nyomkodná feleslegesen. A hangerő gomb, a jack csatlakozó, valamint a microUSB csatlakozó szerencsére a megfelelő helyre került, bal felülre, felül középre, illetve alulra. A nyomógombok minősége és nyomáspontja egyébként meglehetősen kellemes, erre nem lehet panaszunk.

WP_000037

A hátlapon nem fogad minket meglepetés, a Telenor feliraton és logón kívül csupán a hangszóró és a 3,12 Megapixeles kamera található, mely mellé nem jár segédfény.

WP_000044

Összesítve az egész külső dolgot, kapunk egy egyszerű semmi izgalmat nem hozó formát, egy viszonylag jó minőséget, és egy kényelmi szempontból nem kifogásolhatatlan elrendezést.

 

Hardver

Nem beszélhetünk egy erőbajnokról, a számításokért a MediaTek 6575M chipset egy 1 GHz-es Cortex-A9-es mag társasgában felel egy  280 MHz-es PowerVR SGX531  grafikus gyorsítóval, illetve 512 Mb RAM-mal karöltve. A kijelző 3,5 colos, 480×320 pixel felbontású, technológiát tekintve TFT. Az elsődleges kamera 3,15 Megapixeles, míg a másodlagos VGA. A belső tárhely 4 GB, melyből 2 GB szabadon felhasználható, de ha valaki ezzel nem elegszik meg, az bővítheti MicroSD kártyával is.

Szoftver

Jelenleg az Android 4.1.1-es verziója érhető el, ami egy pozitív meglepetést okozott. A rendszer meghajtása viszonylag akadásmentesen működik, mondhatnánk, hogy minden szép és jó, de sajnos nem így van. Amint megnyitnánk egy alkalmazást a kicsike azonnal próbál megküzdeni vele, de sok esetben sajnos alulmarad. Így pl. a Facebook nekem folyamatosan bezárult és volt olyan, hogy már bekapcsoláskor az alkalmazást még el sem indítva tette meg ezt. Érdekes módon az Angry Birds tökéletesen, akadásmentesen futott, de az RTL Most alkalmazás még csak be sem töltött. Érdekes kettősség van tehát az alkalmazásokkal kapcsolatban, de a gyárilag telepített alkalmazásokkal nem észleltünk semmi problémát.

A képernyő feloldása több módon is végbe mehet, melyet előre állíthatunk be. Ezek az Android rendszerből már ismert lehetőségek, vagyis a következők: nincs, arcalapú feloldás, minta, pin, jelszó, és az Alcatel saját megoldása a csúsztatás. A csúsztatás kettős érzelmeket váltott ki belőlem, ugyanis alap esetben szerintem nem túl szép, de töltés közben ezen a felületen megjelenik az akkumulátor töltöttségi szintje, amibe egy animáción keresztül kis zöld pöttyök csapódnak be. Ez viszont nagyon látványos és jól néz ki. Természetesen akinek ez nem tetszik, az beállíthat egy másik feloldási lehetőséget, vagy telepíthet egy neki tetszőt.

A gyári virtuális billentyűzetre nem szokotam külön kitérni, de úgy érzem jelen esetben muszáj, ugyanis a készülék elég rosszul érzékeli az érintéseket (pontatlan) és szinte lehetetlen mellégépelés nélkül leírni akár csak egy szót is. Szerencsére azért a helyzet javítható, ugyanis előre telepítve megtalálható a SwiftKey 3 is, melyet beállítva és a magyar nyelvet telepítve már teljesen jól írhatunk. Persze ha valakinek ez sem tetszik az is kedvére válogathat Google Playből.

A beépített rádió mellett, mely a fülhallgató csatlakoztatása után használható megtalálható a One Touch Radio névre hallgató online rádió alkalmazás is, melyben különböző kategóriák szerint választhatunk állomást. Lehetőségünk van például a helyi rádiók, a zenei műfajok, a kedvencek, a hírek, a sportok, vagy az országokként való csoportosításra is, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző állomást, vagy újakat fedezhet fel, meghallgathatja a különböző nemzetiségek eltérő zenei ízlését.

Extra szoftverekből kapunk bőven, ilyen például az akku kímélő, az AVG AntiVirus, a CloudBackup, a Deezer, az Evernote, az Adobe Reader, stb. Kapunk saját böngészőt a Chrome mellé, ezek közül mindkettő megfelelően tördelte az oldalakat és jól használható, bár az oldalak betöltése kicsit lassabb az általam megszokottnál.

Zenelejátszóból szintén kettőt kapunk, a zene és a play zene nevű alkalmazásokat. A zene egy fapadosabb, de ugyanakkor egyszrűbben használható alkalmazás, míg a play zene több beállítási lehetőséget ad és van hangszínszabályzó is. A telefon hangereje elég erős, de maxon nagyon torzít. A gyári füles nem tartozik a legjobbak közé, sima műanyag, nem agybadugós, ha valaki sokat használja, akkor érdemes lecserélni egy jobb minőségűre, de alkalmi használatra megfelelő.

A rendszerből ismerhető a home gomb hosszas megnyomásával elővarázsolható, kissé futurisztikus alkalmazás, a google now, mely kártyák segítségével jeleníti meg a felhasználó számára érdekes információkat, mint például a közelben lévő járatok menetrendje, a várható időjárás, sőt egy idő után kiírja azt is, hogy mennyi idő mire a megszokott módon eljutunk a munkahelyre, az iskolába, vagy éppen haza, mindezt úgy, hogy csak a szokásainkból következteti ki. Megtekinthetjük a közelben lévő látványosságokat, vagy pontosabb információt ad azokról a dolgokról is, melyekre előzetesen a googleben rákerestünk.

WP_000066

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Az adatkommunikációról a következőt kell tudni: kapunk b/g/n szabványú WI-FI-t, 7,2 Mbit/s-os HSDPA-t, GPS-t, illetve Bluetooth 4.0/3.0-t. Az aksi 1400 mAh-s, de mielőtt bárki is szörnyülködne, nálunk igen jó üzemidőt produkált a masina. Az átlagosnál kicsit erősebb igénybevétel esetén (max. fényerő, folyamatos szinkronizálás, napi 1-2 óra netezés, akku kímélő kikapcsolva) kb. 1,5-2 napot bírt töltés nélkül.

Kamera

A 3,15 Megapixel nem mondható túl soknak, de az elkészített képek egész vállalható minőségűek lettek. Sajnos kameraképet nem tudok mutatni, mert valamilyen okból kifolyólag a fotók nem töltődtek fel a dropboxomba és mivel a telefont már visszaadtam, így nincsenek meg.

WP_000045

Ár/érték arány

A Smart Touch Mini a Telenornál kártyás csomagban 28 535 Ft, nyilván ebben a kategóriában nem várhatunk sokat. Aki egy ilyen telefon vásárlásán gondolkozik, az vegye figyelembe, hogy lesznek olyan alkalmazások, amik nem futnak rajta, de a rendszer viszonylag gördülékeny és az összeszerelésre sem lehet panaszunk. Nagyon pozitív, hogy ebbe az árba belefért még az előlapi kamera is, de talán kicsit hasznosabb lett volna az elsődleges kamera mellé egy segédfény. Huzamosabb használat esetén biztosan hozzá lehet szokni a gombok szokatlan elhelyezéséhez is.

WP_000027

Specifikáció

Hálózat/ Csatlakozási lehetőség  b/g/n szabványú WI-FI; 7,2 Mbit/s-os HSDPA; Bluetooth 4.0/3.0
Chipset 1 GHz Cortex-A9; 280 MHz PowerVR SGX531  grafikus gyorsító
RAM mérete 512 Mb
Akkumulátor 1400 mAh, Li-ion
OS Android 4.1.1 (JellyBean)
Memória 4 GB memória; 2 GB elérhető; MicroSD-vel bővíthető
Fizikai paraméterek 61 x 12 x 115 mm; 122 gramm
Helymeghatározás GPS; Google Maps
Kijelző  3,5 col, 480×320 TFT
Kamera  fő: 3,15 Megapixel; másodlagos: VGA
Csatlakozók Micro USB; 3,5 Jack

Végezetül mégegyszer köszönjük a készüléket a Telenornak!

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.