Szerkesztőségünkbe érkezett a Telenor Smart Touch Mini után a Smart Touch Pro (ZTE Blade G) is, melyet a Telenor Magyarország biztosított számunkra.

A Smart Touch Mini-ről készült tesztünket elolvashatják IDE KATTINTVA!

Esztétika

A ZTE által gyártott készülék dobozában a szokásos töltőfej, usb kábel, headset tartozékok fogadnak minket. Maga a telefon az alsó-közép kategóriát célozza meg, de ennek ellenére nagyon jól használható és szerethető.

doboz

Összeszerelés szempontjából kettős érzéseim vannak, ugyanis nyomkodás hatására szinte mindenhonnan recsegő, ropogó hangokat hallok, de nem érzem azt, hogy ne lenne masszívan egyben, vagy szét akarna esni. Az előlapon található a 480 x 854 pixel felbontású IPS technológiával készült kijelző, melynek színei és betekintési szöge rendben van, de a kép azért kicsit pixeles. A kijelző felett a beszédhangszóró mellett található a VGA előlapi kamera és az értesítéseket jelző LED. A vezérőgombok virtuálisan találhatóak meg a kijelző alsó sávjában, ezért a kijelző alatti részre semmi sem került, csak úgy, mint a készülék baloldalára.

2013-09-30 12.33.26

Alulra a Micro USB csatlakozó mellé került a mikrofon, melynek párja a telefon felső részén, a lezáró/feloldó billentyű és a 3,5-ös Jack csatlakozó mellett található. A Smart Touch Pro oldalán egy fémszínű műanyag keret fut körbe, melynek jobb oldalán a hangerőszabályzó foglal helyet.

felül

jobb

A hátlap a telefon legszebb része. Matt metálkék színű, ami nagyon jól néz ki. Itt találjuk az 5 Megapixeles kamerát, a segédfényt, a hangszórót és a Telenor feliratot. Anyagát tekintve eltér a többi műanyagtól, kicsit gumis a tapintása, az ujjlenyomatok nem látszanak rajta és nem tűnik sérülékenynek sem.

hátlap

A hátlapot lepattintva tudjuk behelyezni a normál méretű sim kártyát és a micro SD-t. Érdekesség, hogy az akkumulátor ugyan látszik, hogy hol van, de le van ragasztva, valamint a ragasztás alatt egy fém lapka is védi, így nem szedhető ki.

belső

A telefon szemből nézve átlagos, hátulról nézve különleges és szerintem nagyon szép, összességében talán az elegáns szó illene rá leginkább.

kijelző

Hardver

A számításokért egy kétmagos Snapdragon MSM8225 processzor felel egy  Adreno 203 grafikus gyorsító, és 512 Mb RAM társaságában. A belső tárhely mérete 4 GB, mely maximum 32 GB-os micro SD-vel bővíthető. Teljesítményben ez azt jelenti, hogy akadásokra nem nagyon kell számítani, a működés viszonylag gyors és egyenletes, de alkalmazások indításánál néha észrevehető egy kis várakozás. Amiért a legnagyobb kár, az a RAM mérete, ugyanis a multitasking sajnos így nem olyan élvezetes, több alkalmazás együttes megnyitása esetén elég gyakoriak az újratöltődések.

Szoftver

A Smart Touch Pro-nál az android rendszer 4.1.2-es Jelly Bean verziója érhető el, így a frissességre nem panaszkodhatunk. A rendszer meghajtása nem okoz problémát a gépnek, minden viszonylag gyorsan működik.

rendszer

A zene nevű alkalmazás felelős a zenék lejátszásáért. Nem lehet rá semmi panasz, ugyanis megjeleníti az albumborítókat, számos beállítási lehetőséget érhetünk el, van hangszínszabályzó a beépített sablonok mellett, de állíthatjuk a mélyhangkiemelés és a 3D hatás mértékét is. Kihangosított lejátszás esetén viszonylag jó a hangzás, de a hangerő lehetne kicsit erősebb.

zene

A gyári füles nem egy komoly cucc, viszont egy komolyabb fejhallgatót próbálva nagyon jól szólt a telefon. Egyetlen hibának itt is csak azt említeném, hogy egy kicsit halkabb az átlagnál.

füles

A gyári böngésző remekül teszi a dolgát, gyors és szépen tördeli az oldalakat.

Extra szoftverek tekintetében kapunk még FM rádiót, fájlkezelőt, Kingsoft Office-t, stb.

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Adatkommunikációs szempontból kapunk egy 802.11b/g/n szabványokat támogató Wifit, 3.0-s Bluetooth-t, A-GPS-t, 2.0-s Micro USB-t. Mobilnet esetén a letöltési sebesség maximum 7,2 Mbps, míg feltöltésnél 5,76 Mbps.

Az akkumulátor 2000 mAh-s, aminek köszönhetően erős használat mellett is hozza az egy napos üzemidőt. Kicsit spórolva, a fényerőt lejjebb véve, a mobilnetet kikapcsolva a 2-3 napos működés sem kizárt.

Kamera

A hátlapi 5 Megapixeles kamerát LED villanó is segítí, míg az előlapi kamera VGA felbontású. Képek készítésekor számos beállítást érhetünk el, mint pl. időzítő, mosolyfelismerés, HDR, stb. A képek minősége nem a legjobb, sötét fényiszonyok között pedig tovább romlik.

A telefonnal készített képek:

kép

kép2

2013-09-30 10.50.30

Ár/érték arány

A Smart Touch Pro legnagyobb fegyvere az ára. A Telenornál kártyás csomagban 38 035 Ft, a legkisebb havidíjjal pedig 14 154 Ft. A szolgáltatónál maradva legnagyobb konkurensei a ZTE Blade III, mely kevesebbet nyújt, de ez az árában is meglátszik, a Huawei Ascend Y300, ami szintén kicsit gyengébb, ennek ellenére kártyás csomagban 4000 Ft-tal drágább, de előfizetéssel barátibb ára van; illetve a Windows Phone 8 kedvelőinek jó választás lehet még a Nokia Lumia 520 is.

A Telenor Smart Touch Pro (ZTE Blade G) egy jól használható, elegáns, megbízható androidos telefon kedvező árcimkével ellátva. Pozitívum a gyönyörű hátlap és annak anyaga, a viszonylag friss rendszer használata és a konkurenseinél erősebb processzor, viszont negatívum az átlagosnál gyengébb kamera.

szembe

Specifikáció

Tömeg 120 g
Méret 67 mm x 9 mm x 133 mm
Operációs rendszer Android 4.1.2 Jelly Bean
Processzor 1,2 GHz-es kétmagos
Kijelző 4,5″-es IPS kijelző
Adatkapcsolat WiFi, Bluetooth, Hipernet-képes, 3G/UMTS, EDGE, GPRS, USB
Kamera Fő: 5 MP, segédfény, autofókusz, Másodlagos: VGA
Helymeghatározás GPS; Google Maps
Akkumulátor 2000 mAh, Li-ion
Memória 4 GB memória; 2 GB elérhető; MicroSD-vel bővíthető
RAM mérete 512 Mb

Végezetül mégegyszer köszönjük a készüléket a Telenornak!

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.
 • Istvan

  A képernyő aránya nem az igazi: keskenyebb(és persze, hosszabb), mint az átlag 4,3”. Nem szerencsés Samu, Alca 995, vagy csak egy egyszerű, hatéves Asus 632 palmtop után.

  • Kiss Bence

   A kijelző aránya teljesen átlagos. A vízszintes érték 480 pixel, általában ehhez 800 pixel a függőleges érték, de ami miatt ez jelenleg 854 pixelre módosult az az, hogy a kijelző alsó sávjában jelenik meg virtuálisan a vissza, a home, illetve az alkalmazás váltó gomb. Tehát ha kivonjuk a virtuális gomboknak szánt 54 függőleges pixelt, akkor megkapjuk az átlagos 480×800-as felbontást.

 • Szabados Ferenc

  3 hónapja használom. Ami a legrosszabb,hogy iszonyat halkan játssza le a videókat.Csak fülessel lehet filmet nézni ( bár lehet hogy gyári hibás az enyém). Másik ma 2013.10.30-án jött egy 58Mb-os frissítés,és azóta a Play áruházból ha valamit telepíteni szeretnék akkor azt írja ki,hogy nincs elég hely.