A kísérlet, amely közelebb visz bennünket a teleportáláshoz

A mai, modern fizikai tudományos kísérletek már-már beillenének egy sci-fi regény lapjai közé is. Repkednek az olyan kifejezések, mint például a teleportálás, fekete lyuk vagy a kvantuminformáció és szögezzük le, ez mind valóság.

Amerikai kutatók egy ideje olyan kvantumrendszert modelleznek, amely feloldhatja az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika közötti ellentmondást. A szélsőséges körülmények között létrejövő féregjáratok két távoli fekete lyuk középpontját köthetik össze. Egy 2013-as elmélet szerint lehetséges lenne, hogy a féreglyuk és a kvantuminformáció teleportációja egy és ugyan az.

Megindult tehát a kísérletezés szuperszámítógépek segítségével. Féregjáratot alkottak kvantumszámítógépen, ami egy egzotikus univerzumból áll, működő féreglyukkal. Az ide bedobott qubit, ami a bit kvantummal egyenértékű, megjelent a másik oldalon. Egyes kutatók azonban ódzkodnak ebből nagyobb következtetéseket levonni, hiszen koránt sem biztos, hogy a kvantumszámítógépek modelljei valóban megfelelnek a Világegyetemben uralkodó törvényeknek.