Szereted a diót? És a gyógyhatásait is ismered?

A dió nem csak ízletes és egészséges táplálékunk, hanem a gyógyászatban is alkalmazzák, hiszen majdnem minden része hasznosítható: a levele, a termése, és termésének külső burka is. Sokoldalú gyógyászati felhasználását annak köszönhetjük, hogy a növény különösen gazdag aktív hatóanyagokban: a diólevél például csersavat, ellagsavat, illóolajat galluszsavat, inozitot és juglon keserűanyagot tartalmaz, a diókopács pedig hidrojuglonglikozidban, juglon-aglukonban, csersavban és C-vitaminban gazdag. 

A levélben rejlő hatóanyagok belsőleg alkalmazva, teaként fogyasztva enyhíthetik a gyomorpanaszokat és csökkentheti a vérnyomást is. Külsőleg is alkalmazható, például bőrkiütések, pattanások, kelések borogatására. A diókopács pedig étvágyjavítóként ismert. Érdemes megtanulni a diótinktúra készítését is, amelyhez a leveleket és a terméseket használjuk fel. A diótinktúrával szintén bőrproblémákat, pattanást, de akár torokgyulladást is kezelhetünk. 

És ez még csak néhány példa arra, hogy a dió mire jó. Ez is mutatja, mennyire sokoldalúan felhasználható növényről van szó.