A rejtélyes Nemo-pont

Gondolkoztál-e már azon, hogy mi történik a Földre visszatérő űrjárművekkel? Hová kerülnek azok a darabok, amik kibírják a Föld légkörébe való visszatérést, és nem égnek el? 

Nos, van a Földön egy űrtemető, ahova az ilyen roncsokat irányítják. A pontos számításoknak köszönhetően, amit az űrügynökségnél végeznek, nagyjából meg lehet határozni, hogy hova fog lezuhanni az űrhajó vagy más eszköz maradványa, amikor visszatér a Földre. A már haszontalan hulladékot egy biztonságosnak ítélt távoli helyre irányítják, ezt nevezik Nemo-pontnak.

Ez az Új-Zélandtól keletre található hely olyan távol van minden emberlakta helytől, hogy a legközelebbi ilyen pont a fölötte áthaladó nemzetközi űrállomás szokott lenni. A legközelebbi szárazföld ugyanis 2688 km-re van tőle, az űrállomás pedig felette elhaladásakor csak 400 km-re.

Sajnos mára már több száz űreszköz nyugszik a Föld űrtemetőjében, mivel erre a távoli helyre nem igazán jutnak el „takarítani”, illetve nagyobb lenne a költsége, mint a haszon. Az óceán itt ugyanis 4000 méter mély, és igen nagy a terület, amin szétszóródtak a roncsok.