A tizennegyedik magyar származású Nobel-díjas

Magyar származású Nobel-díjas biokémikus, Avram Herschko december 31.-én ünnepelte a 85. születésnapját. Karcagon született Herskó Ferenc néven 1937-ben, de a zsidóüldözés során 7 évesen őt is családjával munkatáborba küldték. Csak a szerencsén múlott, hogy Bécs melletti munkatáborba került Auschwitz helyett, így túlélték a háborút. 1950-ben Izraelbe vándoroltak ki, Avram ott végezte tanulmányait. A biokémiai kutatásnak szentelte életét, Izraelben és az Egyesült Államokban folytatta munkásságát.

Két izraeli kollégájával közösen végzett kutatásáért 2004-ben kaptak Nobel–díjat a proteinek lebontásának szabályozását végző ubikvitin fehérje felfedezéséért. Ezzel hozzájárultak több súlyos betegség, pl. csontvelőrák, izom- és idegbetegségek, cisztikus fibrózis gyógyításához.

Érdekesség, hogy tanító édesapja, Herskó Mózes Izraelben is folytatta a tanítást, számtankönyveket is írt. Izraelben minden elemista Herskó Mózes elemista könyveiből tanulta a számtant. Ma is úgy emlegetik az oktatási módszerét, hogy „Herskó-módszer”.