Gyári munkák új perspektívából

Ideje lenne reális ismereteket alapul venni, amikor gyári állásokról beszélünk. Mindazokban az iparágakban, ahol termékeket állítanak elő -csak a legismertebbeket említve: gyógyszeripar, elektronikai ipar, autóipar vagy élelmiszeripar- a gyárakban dolgozók munkaköre még mindig nem eléggé megbecsült a társadalom körében.

A legismertebb gyári állás minden bizonnyal az operátori pozíció. A szó az angol ’operator’ kifejezésből ered, ami kezelőt jelent. A munkakör főként gyártósoron vagy szalag mellett végzett könnyebb fizikai munkát takar. Emellett még hívhatják így a betanított munkát végző gépkezelőket is.

Mint minden munkának ennek is vannak előnyei és hátrányai. Az utóbbiakhoz sorolható monotonitás tűrés és állóképesség mellett azonban több érv is szól mellette. Előképzettség és tapasztalat nélkül is végezhető, tehát bárki számára lehetőséget ad a biztos megélhetésre. Céges járatok hozzák-viszik a munkásokat, gyors fejlődési és előléptetési lehetőségek vannak. A különböző pótlékokkal és kiegészítésekkel együtt pedig egy átlagos diplomás fizetés magasságáig is tornázhatók a bérek.