Ne lepődj meg, ha állásinterjún tesztekkel is találkozol

A cégek igyekeznek minél pontosabban feltérképezni a munkára jelentkezők képességeit, készségeit, hiszen ha olyan jelöltet választanak, aki pár hónapon belül kudarcot vall, akkor kezdhetik elölről a kiválasztási folyamatot. Ez pedig sok idő és pénz is, amit mindenki szeretne elkerülni.

A kiválasztási folyamat során ezért egyre gyakrabban alkalmaznak teszteket, amelyekkel jobban megismerhetik a jelentkező kompetenciáit, erősségeit, esetleges gyenge pontjait. Ezek a tesztek segíthetnek, hogy jobb döntést hozzanak a kiválasztás során, és valóban azt a jelöltet válasszák, aki a legalkalmasabb a feladatra.

Ezért ne lepődj meg, ha egy állásinterjún munka felvételi tesztekkel találkozol, amelyben felmérik a tudásod, felkészültséged, személyes kvalitásaidat. A munka felvételi tesztek cégenként eltérőek. Általában a problémamegoldó képességet, a stressztűrő képességet, kognitív készségeket mérik fel. Ezekből az információkból már sok értékes következtetést tudnak levonni, vajon alkalmas-e a jelölt a feladatra.