Okos városok és a környezetvédelem

A fenntarthatósági szempontok ma már az életünk szinte minden területén megjelennek. Szükségszerűen, hiszen a klímaváltozás negatív hatásait egyre több ember érzi, így egyre nagyobb a nyomás a döntéshozókon, hogy tegyenek valamit a hatások mérséklése érdekében.

A városok vonatkozásában is felmerül a környezetvédelem, a fenntarthatóság kérdése, hiszen a városok nagymértékben felelősek a klímaváltozásért. De nem csak a környezet védelme miatt merül ez fel, hanem azért is, mert a nagyvárosok egyre kevésbé élhetőek, miközben a világ városainak száma és a városlakók számra is évről évre növekszik. A tiszta levegő, a csendes környezet a városlakók többségének csak álom, ami extra terhet ró nem csak a környezetre, hanem például az egészségügyi ellátórendszerre is.

Az okos város koncepciók ezt a tendenciát hivatottak korrigálni. Segítenek, hogy tisztább, egészségesebb környezetben éljünk, és ennek érdekében bevetik a legmodernebb technológiákat, okos megoldásokat, amivel csökkenthetőek a közlekedési dugók, a légszennyezés és egyéb környezeti ártalmak.