Tények a Titanicról: a legendás óceánjáró rejtélyei

A Titanic, a történelem egyik legismertebb óceánjárója, számos rejtélyt és izgalmas történetet hordoz. A hajó tragédiája óta eltelt évtizedek alatt sok tény került napvilágra a hajóval és annak utolsó útjával kapcsolatban. Néhány érdekes és kevésbé ismert tényt gyűjtöttünk össze a Titanicról, amelyek tovább mélyítik a hajó körüli misztikumot.

A Titanicot gyakran emlegetik mint a „süllyeszthetetlen” hajót, ami a maga idejében a legnagyobb és legfényűzőbb óceánjáró volt. 1912. április 10-én indult első és egyben utolsó útjára Southamptonból New York felé. A hajón több mint 2200 utas és legénységi tag tartózkodott.

A Titanic tragédiája 1912. április 14-én történt, amikor az Atlanti-óceánon egy jégheggyel ütközött. A hajó körülbelül 2 óra 40 perc alatt süllyedt el, és több mint 1500 ember vesztette életét. Ez az esemény az egyik legnagyobb polgári tengeri katasztrófaként vonult be a történelembe.

A hajó tervezése és építése során számos újítást alkalmaztak, például a vízzáró rekeszeket, amelyeknek köszönhetően a hajó állítólag süllyeszthetetlennek számított. Azonban a jéghegy által okozott sérülések túl nagyok voltak, és a hajó nem bírta ki a nyomást.

A Titanic titka továbbra is foglalkoztatja a tudósokat és a történelem szerelmeseit. Az évek során számos kutatás és expedíció zajlott a hajóroncs megkeresése és tanulmányozása érdekében. A roncsot végül 1985-ben találták meg az Atlanti-óceán mélyén, ami új információkkal szolgált a hajó utolsó óráiról és a katasztrófa okairól.