A digitalizáció a városok működését is alapvetően változtatja meg

A digitalizáció lassan az életünk minden területén meghatározóvá válik, annak minden áldásos és hátrányos hatásával. Lassan mindent tudnak rólunk, ismerik a vásárlási szokásainkat, követhető, merre utazunk, vagy mit veszünk a boltban.

Ezek a technológiai fejlődés talán sokak számára hátrányosnak érzett hatásai, de idézzük fel azt is, hogy ez a rengeteg adat nem csak hátrányunkra, hanem nagy előnyünkre is válhat. Például akkor, ha több millió ember életét kell hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, élhetőbbé tenni, amelyhez az adatok elemzése adhat segítséget.

A British Standards Institution definíciója szerint a smart city, vagyis az okos város koncepciója a fizikai, digitális és humán rendszerek hatékony integrációját jelenti a városi környezetben, annak érdekében, hogy lakói számára fenntartható, virágzó és befogadó jövőt biztosítson. Az okos város tehát magában foglalja azokat az innovációkat, amelyek segítenek élhetőbbé tenni a városi létet, miközben a városok fenntarthatóbb működésre való átállása a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcs mozzanata lehet.