A dió megannyi problémán segíthet

Sokan nem is tudják, hogy a diónak minden része hasznosítható: levele, termése, termésének külső burka és a közti fala is. Levele csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidot, C-vitamint és színanyagot tartalmaz.

Levelét belsőleg teaként gyomor-, bélhurut, dió hatása vérnyomásra is jó lehet, bélférgesség kezelésére, étvágyjavítóként és vértisztításra alkalmazzák. Évente kétszer maximum hat hétig, napi egy csészével lehet fogyasztani kúraszerűen. Elfertőződött csípéseket, keléseket, pattanásokat, zsírcsomókat, nedvedző ekcémát, fekélyt, szájüregi gyulladásokat (ecseteléssel,öblögetéssel),torokgyulladást (gargarizáló oldatként) és apró sebeket kezelünk diótinktúrával sikeresen. Sőt, az aranyeres panaszokat is képes enyhíteni ülőfürdő alkalmazása esetén, emellett akár a hajhullás csökkentésében is a segítségünkre lehet.

Azt is érdemes tudni, hogy a diókopácsot belsőleg izzasztóként, gyomor-, bélhurut kezelésére és étvágyjavítóként is alkalmazzák.