Már a toborzásnál kezdődik a megtartás

Élesedik a helyzet a munkaerőpiacon, mivel egyre értékesebb az olyan képzett munkaerő, aki rendelkezik a versengő munkaadók által nagyra becsült kompetenciákkal, soft skill-ekkel is. Ezek nehezebben fejleszthetők, mint a tárgyi tudás, így hiány alakult ki a munkaerőpiacon bizonyos tulajdonságokkal bíró és megfelelő hátterű alkalmazottakból.

Ezért mondják most már azt, hogy már a toborzásnál oda kell figyelni egyrészt a megfelelő kompetenciákkal és attitűdökkel rendelkező munkaerőt válasszuk ki, másrészt a cég saját márkájára is, azaz hogy hogyan érzékeltetjük a munkavállaló számára, hogy valóban számít és van jövője, lehetőségei a vállalatnál.

A munkaerő megtartás módszerei között a legfontosabbak – a megfelelő bérezésen túl – a béren kívüli juttatások, így az egészségügyi csomagok, képzési lehetőségek, lakhatási és utazási támogatások, illetve a kikapcsolódást segítő juttatások (sport, wellness kedvezmények). Az ilyen plusz eszközöket is nyújtó vállalkozásokhoz sokkal inkább lojálisak a dolgozók, mivel joggal érezhetik, hogy számít a jólétük.