Táppénz vs. Betegszabadság: Mi a különbség és hogyan lehetsz jogosult rájuk?

A betegszabadság egy olyan jog, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy pihenjenek és gyógyuljanak, ha saját betegségük miatt nem tudnak dolgozni. Egy naptári évben maximum 15 munkanapra mehetünk betegszabadságra, kizárólag saját betegségünk esetén. Azonban, ha évközben kezdtünk dolgozni az adott munkahelyen, akkor a betegszabadság idejét arányosítani kell.

Ha a betegszabadság időtartama lejár, akkor lehet igényelni a táppénzt. Ez általában a fizetés 70%-át jelenti, és adó- és járulékköteles. Azonban vannak speciális esetek, amikor azonnal jár a táppénz, például veszélyeztetett terhesség vagy üzemi baleset esetén. 

Az igénybevételhez orvosi igazolásra van szükségünk, ami bizonyítja keresőképtelenségünket. Az igazolást lehet háziorvostól, kezelőorvostól vagy kórházból szerezni.

Fontos tudni, hogy az igazolt keresőképtelenség esetén járó táppénz maximum egy évig adható. Ezért érdemes elővigyázatosnak lenni, és amint lehet, visszatérni a munkába.,

Azok a munkavállalók, akik nem állnak munkaviszonyban, nem jogosultak betegszabadságra. Ez magában foglalja az egyéni és társas vállalkozások tagjait, akik nem munkaviszonyban végzik a munkájukat, valamint a megbízási jogviszonnyal dolgozókat.