Újszerű kutatás az űrbéli intelligens élet után

Sokat olvashatunk manapság a mesterséges intelligencia bevetéséről különböző területeken, nemrégiben a földönkívüli élet utáni kutatási program is ezt a megoldást kezdte alkalmazni. Logikusan felmerül a kérdés, hogy miért nem találtunk még egyértelmű jelet a létezésükre, ha a valószínűség azt diktálja, hogy máshol is létezik intelligens életforma. Egyrészt még nem kerestük elég helyen, csak a galaxis egy kis részében, másrészt a keresésre használt algoritmusok elég kezdetlegesek voltak, és nem hatékonyak ennyi adat kiszűrésére.

A Nature Astronomy hasábjain publikált friss tanulmány szerint a University of Toronto egyik hallgatója által vezetett kutatói csoport a SETI Intézettel karöltve újra elemezte a korábbi adatokat, és a mesterséges intelligencia 8 földön kívüli jelet azonosított.

Mintha tűt kerestek volna a szénakazalban: 2017-ből származó 150 TB adatot elemeztek, amik 820 közeli csillagról érkezett jelek, melyeket a nyugat-virginiai Green Bank teleszkóp rögzített. Most a keresést kitágítják 1 millió csillagra a Dél-Afrikai MeerKAT teleszkóp használatával, hogy megtudják, újra észlelhetőek-e az ígéretesnek tűnő jelek.