A nyári szezon munkaerő-igényének fedezése

A nyári szezon közeledtével a mezőgazdaságban, a turizmus-vendéglátás és az építőipar számára különösen égető lesz a megfelelő munkaerő elérhetősége. Ezekben a szektorokban továbbra is érezni, hogy a Covid során sokan elhagyták a szakmájukat, illetve az orosz-ukrán háború miatt kiestek az ukrán vendégmunkások. Szerencsére nem kell bezárástól tartani, mert már küszöbön a megoldás: a diákmunkások alkalmazása és a külföldi munkaerő kölcsönzése.

A diákmunka már 15. betöltött életévtől végezhető a nyári szünet időtartama alatt, nem csak munkaviszonyban, hanem megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatásban vagy iskolaszövetkezet tagjaként.

A külföldi munkaerő pedig megoldás lehet szakképzettséget igénylő területeken, ahol azonban számolni kell a nyelvi és kulturális különbségekkel is. Mivel náluk a munkavállaláshoz eltérő adóügyi, jogi, és adminisztratív feladatok is társulnak, illetve a lakhatásukról is gondoskodni szoktak, egyszerűbb lehet egy munkaerő-kölcsönző cég által megkeresni a munkához passzoló dolgozókat.