Határok nélküli munkaerőpiac

Sok cégnél jelenthet megoldást az égető munkaerőhiányra a külföldiek alkalmazása. Az ő esetükben azonban még nehezebb biztosítani, hogy a megfelelő szaktudás rendelkezésre álljon, illetve a nyelvtudás se jelentsen akadályt a magyarországi munkavégzésénél. 

Ezen felül pedig különös szabályok vonatkoznak az ő alkalmazásukra jogi, adózási és jövedelmi szempontból. Attól függően, hogy milyen országból származik a dolgozó, más-más szabályok vonatkozhatnak rá. Fő szabályként ha Magyarországon tartózkodik és dolgozik 183 napot, akkor az itteni adó szabályok vonatkoznak rá. A külföldi munkavállalók kapcsán elmondható, hogy érdemes egy rájuk szakosodott közvetítőhöz fordulni, hogy biztosan megtaláljuk az állásra a megfelelő munkavállalót. Ők leveszik a vállunkról a jogi és adóügyi adminisztráció terhét is, mivel lehetőség van akár munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatásra is.

Ma már egyáltalán nem kirívó hazánkban sem, hogy bizonyos szektorokban külföldi, akár távol-keleti munkavállalók végzik a tevékenységet, ha rendelkeznek angol vagy más elvárt nyelvtudással.